0

DE ONDERNEMERS VAN DE VREDENBURGMARKT I.O.V. GEMEENTE UTRECHT


Wat zijn de ondernemers van de Vredenburgmarkt in Utrecht mooie mensen! Ik ben ontzettend blij dat de gemeente Utrecht mij heeft gevraagd om foto’s van de markt en haar ondernemers te maken ter promotie van de markt. De markt ging namelijk op de schop en kreeg een nieuwe indeling door de opening van het nieuwe gedeelte van Hoog Catharijne in april 2017. Met een grote promotiecampagne wil de gemeente de mensen kennis laten maken met de ‘nieuwe’ Vredenburgmarkt.

De ondernemers van de Vredenburgmarkt kennen bij elkaar een grote diversiteit. Hollandse kaas, Griekse olijven en Portugese tapas, je kunt het er allemaal vinden. Net als de mensen. Jong, oud, Nederlands, Turks, Italiaans etc. Verschillende culturen komen samen op de Vredenburgmarkt.

Wat vind ik dit toch een geweldige opdracht. Alle ondernemers zijn stuk voor stuk warme mensen die mij maar wat graag ten dienst staan en mij trots hun producten laten proeven. Maar tijdens het proeven maak ik van de ondernemers een prachtig portret, een portret die laat zien wie ze zijn. Enthousiast, ingetogen of een geboren ondernemer. Samen met storyteller Maud Bredero werk ik aan de promotie van de Vredenburgmarkt. Maud ging bij ondernemers langs om te vragen wat hun kraam nu precies uniek maakt. Die korte verhalen zijn nu te lezen, dus lees snel verder!

Ivo Brandão, Vredenburgmarkt Utrecht, Vredenburgmarkt, Utrecht

Ivo Brandão: hier proeven mensen ‘vakantie’


Je kunt zijn stand op de Vredenburgmarkt bijna niet voorbij lopen zonder een stukje Portugese chorizo te proeven. Enthousiast krijgen voorbijgangers een stokje met geurig gekruid vlees aangereikt. “Hier proeven de mensen ‘vakantie’, zegt Ivo Brandão, de eigenaar van True Tapas. De liefde voor de traditionele Portugese tapas wordt in zijn familie telkens doorgegeven aan de volgende generatie. Ivo: “Weinig vlees met veel smaak is de trend in deze tijd. Kleine stukjes vlees voor in de pasta of paella. Ik gebruik onze familierecepten, die je nergens kunt kopen. Met Portugese kruiden die het eten niet te pittig of te droog maken, precies wat Nederlanders lekker vinden. Uniek in zijn stand is de chorizo barbecue (“Chourizo BBQ”). Een keramiek schaaltje dat je op tafel kunt zetten. Vuurtje onderin, stukjes chorizo er bovenop. “Toeristen komen hier speciaal op af, zo populair is de kleine barbecue geworden. Handig in een land waar je niet iedere dag buiten kunt eten,” lacht de Portugees die door de liefde naar ons land is gekomen, waar hij nu met zijn Nederlandse vrouw en dochter woont.


 
Rogier Roos, De Gooische Kaasboer, Vredenburgmarkt, Utrecht, Utrecht, Vredenburgmarkt

Rogier Roos: ‘Iedere streek heeft zijn eigen parels’

Om op zaterdag de beste kazen neer te kunnen zetten op de Vredenburgmarkt, reist Rogier (de Gooische Kaasboer) niet alleen het land door, maar ook voorbij de Nederlandse grenzen. Dagelijks is hij gedreven met zijn vak bezig. Bezoekt beurzen en bedrijven, proeft en keurt allerlei soorten kazen. Hij koerst daarbij op wat hij zijn klanten het liefst wil voorzetten. De beste kaas natuurlijk. Iedere streek blijkt zijn eigen parels te hebben. Zo weet Rogier inmiddels dat de lekkerste geitenkaas uit Brabant komt, omdat daar uitstekende geitenboeren zitten. De Gouda kaas haalt hij weer uit Noord-Holland. Rogier: “Deze kaas bestaat voor 100% uit weidemelk, afkomstig van koeien die 120 dagen per jaar buiten grazen. Dat geeft een volle, romige smaak die je niet meer wilt missen. Zo komen de lekkerste boerenkazen weer uit Zuid-Holland. Ik vertel onze klanten graag over de herkomst van de kazen, want overal zit wel een verhaal achter. Over familiebedrijven die hun geheimen telkens weer aan de volgende generatie doorgeven. In het Groene hart vind je bijvoorbeeld van oudsher hele oude recepturen voor boerenkaas die niet te overtreffen zijn. En dat laten we iedereen dan ook met groot plezier op zaterdag proeven!”


Rogier Roos, De Gooische Kaasboer, Vredenburgmarkt, Utrecht, Utrecht, Vredenburgmarkt
 
Ondernemers Vredenburgmarkt Utrecht
Tamara van Eldik: Van Stampot tot Smoothie

Verse groenten mee in de boodschappenmand voor de hele week? Of op zoek naar verrassende ingrediënten voor een groene smoothie? Mensen komen graag bij Tamara’s kraam op de Vredenburgmarkt om die bij haar te kopen. Groenten en fruit zijn dagverse producten. Ze koopt ze in bij de groothandel die het rechtstreeks van het land aangeleverd krijgt. “Een supermarkt kan die versheid meestal niet garanderen. Een ietwat droge mandarijn zal je bij mij niet aantreffen. Mensen gaan voor kwaliteit en puur. Daarom heb ik ook allerlei verse fruitsappen zonder toevoegingen in mijn kraam. Gewoon 100% appel of peer en dat proef je!” Ook groenten in drankjes doen het tegenwoordig goed. Spinazie, boerenkool en avocado zijn favoriete producten geworden waarmee smoothies worden gemaakt. Tamara wisselt dan ook graag recepten uit met haar klanten. “Als marktverkoper ga je mee met de wensen van de klant, net als de markt zelf. De Vredenburgmarkt is mooi en modern geworden. Dus heb ik natuurlijk ook mijn verkoopwagen opgepimpt met witte lades en aan het plafond een ijzeren balk met industriële lampen. Dat oogt toch net allemaal wat leuker.” En daarmee is Tamara’s kraam in aanbod en aanblik gewoon meegegaan met de tijd.


 
Kostas Paloukidis, Vredenburgmarkt Utrecht, Vredenburgmarkt, Utrecht
Kostas Paloukidis: ‘Kwaliteit en traditionele recepten favoriet’

Toen de Griekse Kostas Paloudikus vijf jaar geleden naar Nederland kwam, wilde hij maar één ding: de heerlijkste en beste producten uit zijn land naar Utrecht halen. Maar liefst 80 producten prijken op de tafel in zijn stand op de Vredenburgmarkt. “Ik zoek altijd de kleinere bedrijven in Griekenland uit die hun producten met liefde en zorg maken. Die geen pesticiden gebruiken, maar zuivere teelt nastreven. Mijn echte lieveling blijft de biologische olijfolie, daar ben ik ooit mee begonnen. Olijfolie is een prachtig basisproduct voor een gezond leven. De pure olie, maar ook olijfzeep, veel verschillende soorten olijven en tapenades zijn favoriet bij mijn klanten. Toen zij naar Griekse honing vroegen, werd het een sport voor mij om de lekkerste honing in mijn vaderland te vinden en hiernaar toe te brengen. Mensen willen steeds vaker kwaliteit. Ze vinden traditionele recepten leuk en ik vertel ze daar natuurlijk graag over. En ondertussen kunnen ze hier van alles proeven. Ik merk dat er steeds meer mensen onze markt bezoeken. Niet alleen de Utrechters, maar ook toeristen uit binnen- en buitenland. Zeker sinds de Tour de France hier was. Ze willen graag cadeautjes meenemen uit Utrecht, een wereldstad waar je dus ook het beste van Griekenland vindt.”


Kostas Paloukidis, Vredenburgmarkt Utrecht, Vredenburgmarkt, Utrecht
 

Marco Slaghuis: “Je onderscheiden is een sport”


Vishandel Koelewijn bestaat al sinds 1934. Op de toonbank prijkt een grote zilveren beker uit 2015 met daarop: ‘Beste visspecialist van Nederland’. Voor Walter Koelewijn is het contact met zijn klanten verreweg het belangrijkste: “Meedenken met mensen over wat zij het liefst op tafel zetten. “Mensen blij maken met goede kwaliteit vis. Vis die op verantwoorde manier is gevangen.” Die vis komt dan soms ook van ver. Zo haalt Koelewijn oesters uit Frankrijk en wilde garnalen uit Nigeria. Walter: “Die smaken gewoon het beste. Voor de markt maken we zelf gemaakte roerbakschotels die je nergens anders kunt kopen. Ze zijn erg populair en er zijn klanten die er wekelijks voor terugkomen. Je onderscheiden van andere vishandelaren is een sport. Wij willen dat doen met een breed assortiment. Met de beste kwaliteit en ook met verrassingen. Iedere week zetten we weer iets anders in de spotlights en zijn we benieuwd hoe onze klanten erop reageren.” Zo gaan gemarineerde zeebaarsfiletjes gretig over de toonbank. Je vindt ze tenslotte nergens anders dan op de Vredenburgmarkt.

Marco Slaghuis, Vishandel Koelewijn, Vredenburgmarkt Utrecht, Vredenburgmarkt, Utrecht

 
Ondernemers Vredenburgmarkt Utrecht
Vredenburgmarkt Utrecht
 
Annemieke's Pluktuin, Vredenburgmarkt Utrecht, Vredenburgmarkt, Utrecht

Annemieke de Haan: De passie van De Pluktuin

Ze staan niet voor niets vooraan op de biologische boerenmarkt op het Vredenburg. De kraam van De Pluktuin brengt iedere vrijdag een variëteit aan verse bloemen. Je mag ze zelf stuk voor stuk pakken en ook schikken. Als je wilt, helpt Leonie je een handje. Scabiosa, Zinnia, Leeuwenbek of Dahlia, ze komen allemaal vers van het land. Als het meezit, staan ze soms wel twee weken thuis op de vaas.

Ze komen uit het deel van ons land waar de bloemen wereldberoemd zijn geworden, bij Hillegom. Leonie: “Op onze kwekerij worden de bloemen op milieuvriendelijke manier geteeld, dus geen bestrijdingsmiddelen. Dat weten onze klanten, en daar komen ze dan ook graag voor. We hebben een vaste klantenkring van echte bloemenliefhebbers. De Scabiosa’s zijn heel populair, omdat we diverse en erg mooie soorten hebben. Maar ook veel andere bloemen zijn erg gewild, omdat je die niet overal kunt vinden. Ons geheim is simpelweg onze passie voor bloemen. Bloemen die nadat ze van het land getild zijn vrij snel terecht komen in de vaas van de echte liefhebber.”


 

Marco Slaghuis: Eet iedere dag een handjevol noten!

Will heeft de kennis over noten die hij in 50 jaar heeft opgebouwd overgedragen aan zijn zoon Marco. De geurige, vers gebakken en nog warme noten laten het rijen dik staan bij zijn kraam. Marco: “Er is een verandering gaande qua voeding. Mensen kiezen tegenwoordig veel bewuster voor hun voeding. Ze ontbijten steeds vaker met muesli of granola en stellen dit zelf samen met havermout, noten en zaden. Daarom spelen we met ons uitgebreide assortiment in op alle maaltijden. Met een handje noten per dag doe je jouw lichaam een plezier.Noten verlagen je LDL-cholesterol wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder leveren noten veel gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer en onverzadigd vet.

De noten en zuidvruchten die Marco verkoopt komen vanuit de hele wereld. Er is veel import vanuit de Verenigde Staten (Californië), Australië, Frankrijk, Turkije en Zuid-Amerika. De liefde voor het vak maakt dat Marco vaak beurzen bezoekt en de nieuwste trends volgt vanuit het binnen- en buitenland. “Wat het lekkerst en het meest gezond is, willen wij onze klanten kunnen bieden.”

Marco Slaghuis, Vredenburgmarkt Utrecht, Utrecht, Vredenburgmarkt

 
Ondernemers Vredenburgmarkt Utrecht
Bert Tiggelers: Vinyl is weer vet

Vaste klanten staan wekelijks te grasduinen tussen zijn boeken en platen. De kraam van Bert Tiggelers trekt verstokte verzamelaars aan, maar ook jongeren die gek zijn van vinyl. Bert: “Sinds zo’n jaar of vijf zijn lp’s weer helemaal in. Zelf verkoop ik veel jazz, soul en popmuziek uit de jaren zestig en zeventig; ook aan jongeren. Het lijkt een tegenbeweging van het downloaden van muziek. Ik merk bij mijn klanten dat er behoefte is aan iets tastbaars. Lp’s zijn niet alleen muziek. Ze hebben een mooie hoes, je kunt ze vastpakken, zichtbaar in je kast zetten en een collectie aanleggen. Het draaien van een plaat wordt dan een handeling, een klein ritueel. Dat is wat vinyl voor mijzelf en voor mijn klanten zo speciaal maakt.”

De liefhebbers voor Bert’ s boeken vormen echt een bonte afspiegeling van de samenleving. “Van de Boeketreeks tot boeken over psychiatrie, ik spreek allerlei soorten mensen die daar op af komen. Soms hoor ik een verrukte kreet als iemand een eerste druk te pakken heeft van zijn lievelingsauteur. Ik geniet daar zelf ook erg van.”


Bert Tiggelers, Vredenburgmarkt Utrecht, Utrecht, Vredenburgmarkt
Vredenburgmarkt Utrecht, Vredenburgmarkt, Utrecht
 
Vredenburgmarkt Utrecht, Vredenburgmarkt, Utrecht
Vredenburgmarkt Utrecht, Vredenburgmarkt, Utrecht


Leave a reply


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *
Recent Portfolios